Snigelbromsen

Nu kan du få kontroll över din trädgård och dina växter!

Med Snigelbromsen kan du på ett enkelt sätt stoppa mördarsnigelns framfart i din trädgård, i planteringen och grönsakslandet, på lekplatsen, uteplatsen, gräsmattan etc.

Så fungerar det
Systemet består av ett lågt och diskret stängsel, med två invävda eltrådar i ovankant, som du sätter runt det som skall skyddas.

Om en snigel försöker krypa upp för stängslet kommer den i kontakt med eltrådarna och får då en stöt, vilket gör att den snabbt drar sig tillbaka.Elstängslet är givetvis ofarligt för barn och husdjur! Spänningen är så låg (15V) att det inte känns något om man tar i eltråden. Normalt drar stängslet ingen ström, utan det är bara när en snigel kommer i kontakt med de två eltrådarna som det drar lite ström!

Elström – en väl beprövad metod!
Att använda elström mot sniglar är inget nytt utan det är en väl beprövad metod. Men tidigare var man hänvisad till att göra egna, dyra, fula och ofta krångliga lösningar. Nu finns den smidiga Snigelbromsen!

För både smått och stort!
Snigelbromsen kan du antingen sätta runt grönsakslandet, planteringen, gräsmattan eller hela tomten. Men stängslet behöver inte ha en sluten form! Du kan lika väl sätta stängslet i en linje, t ex längs en sida av tomten om snigelproblemen är som störst där.

Bygg ut med tiden!
Du kan börja med en grundsats (20 eller 50 meter) och med tiden bygga ut med ytterligare stängsel.

Från vår till höst
Snigelbromsen sätts upp på våren, eller när problemen börjar, och tas in på hösten.


Snigelbromsen är ett lågt och diskret elstängsel som minimerar problemet med mördarsnigeln!


Grundsatsen innehåller allt du behöver. Det är stängsel (20 eller 50 meter), transformator eller batteri, skarvklämma, testpenna och monteringsanvisning.


Närbild på stängslet/nätet och de två eltrådarna.


Markpinnar med hakar.


Här har husägaren gjort en smal fåra längs med tomtgränsen, fyllt på med lite sand/grus och jämnat till. Avslutningsvis har Snigelbromsen satts på plats. Det är en praktisk, lättarbetad och mycket smakfull lösning. För att hålla ogräs borta kan man lägga en bit markduk i botten innan fåran fylls med sand, grus eller jord.


En odling i pallkragar som är skyddad mot både katter, rådjur och sniglar. Lär mer här >>

Snigelbromsen steg-för-steg

Steg 1. Planera

Det första är att bestämma vad och vilket område som skall skyddas. Det kan vara grönsakslandet, planteringen, gräsmattan, odlingen i pallkragar, en specifik sida av tomten, eller hela tomten. Mät hur långt stängsel som du behöver.

Stängslet behöver inte ha en sluten form med ändarna ihop utan formen kan lika väl vara öppen. Du kan alltså sätta stängslet i en linje, L-form, U-form etc. I vissa fall har man kanske bara snigelproblem på en viss sida av området.


Stängslet kan ha många olika former.
Antingen öppen eller stängd.


Steg 2. Montera

Det tar inte lång tid att hägna in ett ordinärt trädgårdsland eller en plantering. Haka fast väven på en markpinne, sträck väven och trycka ner pinnen i marken. Sedan sätter du nästa pinne på plats och fortsätter runt. Så enkelt är det!

Stängslets underkant sätts lättast direkt mot marken. Du kan även strö lite jord, sand, grus eller småsten längs med stängslet för att få extra tätning. Ett annat sätt är att med en spade göra en smal skåra och trycka ner stängslets underkant ca 2-3 cm i marken. Eller varför inte placera stängslet i en smal fåra med sand och grus eller jord. Då är det även mycket lätt att klippa gräset längs med stängslet.

Avslutningsvis ansluts batteriet och du kontrollerar med testpennan att det är ström i stängslet.

Batteriet till Snigelbromsen räcker en säsong och det kan användas till 100 meter stängsel. Transformatorn kan du använda till 250 meter stängsel.

Stängslets underkant kan grävas ner några cm i marken så blir det riktigt tätt.
Lite grus kan strös längs med stängslet.

Stängslet placerad i en ca 15 cm bred fåra med jord.


Placeras stängslet i en fåra, eller ett område med sand/grus/jord, så blir underhållet minimalt och det är även mycket lätt att klippa gräset längs med stängslet.


Steg 3. Underhålla

  • Klipp gräset längs med stängslet och plocka bort grenar, blad och annat löst så inte sniglarna kan ta sig över den vägen.
  • Kontrollera regelbundet med testpennan att det är ström i stängslet.
  • Håll trådarna rena från döda sniglar. Plocka/spola bort eventuella snigelrester från trådarna. De blöta resterna av sniglarna är något frätande och finns det kvar kan trådarna till slut gå av. Normalt räcker det att spola av med vatten. Ev. kan en liten borste behövas.
  • Sniglarna som samlas utanför stängslet kan plockas och avlivas.

 


Med hjälp av trimspaden kan gräset i stort sätt trimmas ända fram till stängslet.